Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ce legume și zarzavaturi poți planta primăvara?

Primăvara, anotimpul în care natura se „dezmorțește” și totul în jurul nostru prinde viață. Prilejul ideal pentru a-ți reîncepe activitățile de grădinărit și pentru a te pregăti pentru o recoltă bogată.

Dacă nu te-ai hotărât încă ce vrei să plantezi în grădina de zarzavaturi, stai fără griji. Am pregătit o listă generoasă de răsaduri de legume pe care le poți planta la începutul primăverii. Indiferent de preferințe, te asigurăm că ai la dispoziție suficiente idei din care poți alege.

Tipuri de răsaduri de legume de plantat la început de primăvară

Lunile martie și aprilie sunt momentele ideale pentru a sădi legumele și zarzavaturile preferate. Atenție însă că fiecare sortiment trebuie plantant într-o anumită perioadă astfel încât să obții rezultatul așteptat.

De aceea, te invităm să afli în continuare când este cel mai bine să plantezi unele zarzavaturi și legume.

Răsaduri de legume și zarzavaturi care se sădesc în luna martie

Încă de la începutul lunii Mărțișorului te poți apuca de grădinărit. Astfel, până la mijlocul lunii, în jur de datei de 20 martie, este indicat să sădești morcovi, mazăre, spanac, salată, ceapă, usturoi, mărar și leuștean.

  • Morcovii se numără printre legumele cu un aport semnificativ de vitamine și minerale, conținând potasiu, calciu și magneziu. Datorită vitaminei C și tipurilor de vitamina B din compoziție, aceștia au efect regenerator și calmant asupra organismului.

Semințele trebuie plantate la aproximativ 20 de cm distanță, urmând ca în aprilie să rărești răsadurile cu până la 7 cm.

  • Mazărea este bogată în vitaminele K, B, A, C și în diverse minerale, precum fier, magneziu, potasiu, sodiu și cupru și este recunoscută pentru rolul său în reglarea digestiei. De asemenea, contribuie și la prevenirea osteoporozei, a bolilor cardiovasculare și combate oboseala cronică.

Mazare - rasaduri de legume

  • Spanacul conține numeroase minerale, vitamine și nutrienți și simplu de gătit. Totodată, este benefic pentru întărirea sistemului muscular și a celui osos, previne bolile de inimă și protejează pielea de factorii externi.
  • Salata conține și ea o gamă complexă de vitamine (A, E, C, K), fier, magneziu și potasiu și este o opțiune potrivită pentru a reduce caloriile și pentru a avea o alimentație echilibrată. Aceasta se plantează atunci când temperatura de afară este constantă și într-o secțiune umbroasă a grădinii pentru a fi ferită de soare.
  • Ceapa este benefică pentru oase, mușchi, stimulează aparatul digestiv și previne apariția bolilor cardiovasculare sau a tipurilor de cancer. Este și unul dintre ingredientele care dau un gust savuros mâncării. Plantarea ei se face la o distanță de maxim 25 de cm între rânduri, iar soluțiile de fertilizare trebuie adăugate foarte aproape de rădăcină.
  • Usturoiul elimină toxinele din organism, previne apriția bacteriilor și întărește sistemul imunitar.
  • Mărarul conține multiple vitamine și minerale, stimulează digestia și este unul dintre ingredientele care fac mâncarea mai gustoasă. De reținut este faptul că el se plantează la o adâncime de maxim 3 cm în pământ și are nevoie de o zonă însorită din grădină pentru a se dezvolta.
  • Leușteanul conține vitaminele A, B, C, ajută la prevenirea anumitor boli și întărește sistemul imunitar.

După jumătatea lunii, este momentul să plantezi ridichi și varză.

  • Ridichiile conțin un nivel scăzut de calorii, au un efect benefic asupra rinichilor și combat răceala. Totodată, au un ritm de creștere rapid, se cultivă ușor și pot fi plantele în zonele umbroase ale grădinii. Este indicat ca răsadurile să fie puse la o distanță de maxim 5 cm între ele.

Varza - rasaduri de legume

  • Varza este bogată în vitamina B12 și minerale: magneziu, potasiu, acid folic, fier și iod. Aceasta contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, protejează sistemul nervos și scade riscul pierderilor de memorie.

Răsaduri de legume și zarzavaturi care se plantează în luna aprilie

Până la mijlocul lunii, poți planta următoarele răsaduri de legume: dovlecei, roșii și porumbul dulce.

  • Dovleceii conțin numeroase substanțe nutritive, printre care potasiu și mangan, și vitamine. Consumul acestora scade tensiunea și stimulează digestia și memoria. În maxim 8 săptămâni de la momentul plantării, aceștia sunt numai buni pentru a găti diverse preparate culinare.
  • Roșiile au în compoziție nutrienți esențiali pentru organism, contribuind la o bună stare de sănătate a pielii, oaselor, părului și are rol în reglarea glicemiei în sânge.

Porumb

  • Porumbul este bogat în acid folic (vitamina B9) și benefic pentru funcționarea normală a sistemului digestiv. Este de asemenea util pentru stimularea memoriei și prevenirea afecțiunilor respiratorii.

După data de 20 ale lunii, este momentul să îți îmbogățești grădina și cu alte răsaduri precum sfecla roșie, castraveții și conopida.

  • Sfecla roșie conține vitaminele B și C și contribuie la combaterea anemiei, protejând în același timp ficatul și inima. Este recunoscută ca fiind și un bun stimulator pentru creier. Ține minte că sfecla are nevoie de un sol nisipos, drenat, oxigenat și lipsit de buruieni pentru a se dezvolta armonios.
  • Castraveții sunt benefici pentru reducerea riscului de cancer, diminuarea tensiunii arteriale, detoxifierea organismului și stimularea digestiei.
  • Conopida susține digestia normală a organismului, scade riscul apariției cancerului și previne afecțiunile cardiovasculare.

Acum că ai aflat care sunt răsadurile de legume pe care le poți planta în grădină chiar de la începutul primăverii, este timpul să alegi legumele și zarzavaturile preferate, să achiziționezi semințele și să treci la treabă cât de curând la treabă.

Mult spor!

Publicat de: 04 dec 2018
Vizualizări: 9917
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Seminţe de ierburi aromatice
    • Semințe de legume
    Promoţie!
    Noutăţi
    Mărar Compact imagine 1
    0 Comentarii
    Mărar Compact
    Cantitate într-un pachet: 5 g
    5.90 lei 15.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 5.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier